poniedziałek, 6 kwietnia 2015

polędwica w pomarańczach



Składniki:
50 dag polędwiczek wieprzowych                                     4 łyżki sosu sojowego
pomarańcza                                                                        łyżka miodu
ząbek czosnku                                                                   oliwa
5 śliwek suszonych                                                           sos tabasco
gałązka rozmarynu                                                            garam masala, sól, pieprz

pomarańcze sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Czosnek obrać, posiekać, rozmaryn opłukać. Wymieszać sos sojowy, miód, 2-3 łyżki oliwy, sok i skórkę pomarańczy, czosnek, 1/2 łyżeczki garam masala, parę kropli tabasco i rozmaryn. Mięso pokroić, obruszyć solą i pieprzem, zamoczyć w marynacie i odstawić na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie polędwiczki odsączyć, obsmażyć na patelni do zrumienienia się. Wlać marynatę, nieco wody, dodać śliwki. Zagotować, przykryć, dusić ok,30 minut na małym ogniu.
(ja dodałam ciemny sos).

Smacznego!

Brak komentarzy: