sobota, 4 kwietnia 2015

Puszysty sernik




W życiu robiłam już kilka serników, ale ten myślę, że jest najciekawszy - klasyczny w smaku podobny do wiedeńskiego. Jeśli ktoś już kiedyś piekł sernik ten nie sprawi mu kłopotu.

składniki:
1300 g sera zmielonego
450g cukru
10 jaj - oddzielnie białka i żółtka
250g masla (ja używam Kasi)
6 łyżek kaszki manny
1 op budyniu śmietankowego
1 szkl śmietany 36% - schłodzonej
1 op cukeru waniliowego albo ekstrat waniliowy
ulubione bakalie ok 3/4 szklanki (ja nie zawsze uzywam bo Aleks nie bardzo
lubi z robakami ciasto)
Przebieg: 
wszystkie skladniki w temperaturze pokojowej oprocz smietany. Masło utrzeć , dodac  powoli ser. W oddzielnym naczyciu zmiksowac zołtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej. Później dodać reszzte
skladników: kaszkę manna, budyń, wanilię. Smietane ubić, Ubić białka. Do masy serowej dodac smietane, pozniej białka, a na końcu bakalie. Przelać do przygotowanej wczesniej formy i wstawic do nagrzanego
piekarnika do 170 C - piec ok 60 minut . Po wystudzeniu włozyc przynajmneij na 2 godziny do lodowki. 
Ja najczesciej trzymam na noc. 

Smacznego

Brak komentarzy: