czwartek, 9 kwietnia 2015
pieczone pierogi
Już od jakiegoś czasu chodziło za mną jadło chilijskich górników :D albo meksykańskich czyli drożdżowych pierogów pieczonych w piekarniku.
Po długich i mozolnych poszukiwaniach znalazłam dość prosty przepis na ciasto.
składniki:
700g mąki
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
430g ciepłego mleka
60g miękkiego masła
sól do smaku
jajko z mlekiem do smarowania
Przesianą mąkę przesypujemy do miski. Robimy dołek, kruszymy drożdże, odrobinę mleka i cukier. Mieszamy, zabierając odrobinę mąki. Czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Dodajemy resztę mleka, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy masło. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. Podrośnięte ciasto dzielimy na kawałki, wycinamy kółka, nakładamy farsz, widelcem sklejamy brzegi, smarujemy jajkiem, nakłuwamy wykałaczką. Przekładamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok 20/25 minut do zarumienienia.
Farsz może być różny, ale musi być bardzo wyrazisty.
Smacznego ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz