- 4 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki* cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1.5 szklanki* mąki pszennej tortowej
- 1 jajo
- 50 g masła (roztopić)
- 100 g bakalii
Piekarnik nagrzać do 175°C.
Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną.
W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać.
Do bananów dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie.
Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką.
Do bananów dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie.
Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką.
Gotowe ciasto bananowe wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie naciąć wzdłuż na środku (w tym miejscu nastąpi charakterystyczne pęknięcie).
Ja swój chlebek bananowy piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość).
Ja swój chlebek bananowy piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość).
Ciasto z bananami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu, kiedy wsadzony w środek ciasta patyczek, wyjdzie suchy.Upieczony chlebek bananowy można posypać cukrem pudrem.
Przepis cytowany ze strony:
http://www.mojadelicja.pl/ciasto-bananowe/
Polecam - przepyszne, szybkie, mokre :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz