środa, 19 października 2016

ciasto bananowe


Pyszne i szybkie ciasto bananowe.
  • 4 dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1.5 szklanki* mąki pszennej tortowej
  • 1 jajo
  • 50 g masła (roztopić)
  • 100 g bakalii

Piekarnik nagrzać do 175°C.
Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną.
W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać.
Do bananów dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie.
Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką.
Gotowe ciasto bananowe wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie naciąć wzdłuż na środku (w tym miejscu nastąpi charakterystyczne pęknięcie).
Ja swój chlebek bananowy piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość).
Ciasto z bananami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu, kiedy wsadzony w środek ciasta patyczek, wyjdzie suchy.Upieczony chlebek bananowy można posypać cukrem pudrem.

Przepis cytowany ze strony:
http://www.mojadelicja.pl/ciasto-bananowe/ 
Polecam - przepyszne, szybkie, mokre :) 

Brak komentarzy: